Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

De toekomst van onze energie onder de loep

De toekomst van onze energie onder de loep

De energieprijzen. Iedere Vlaming heeft het woord de voorbije maanden ongetwijfeld in de mond genomen. Ongeziene, en vaak onbetaalbare, rekeningen voor de consumenten, bedrijven die producties stilleggen en de overheid die probeert tussenbeide te komen. Voor velen is het bang afwachten wat de winter zal brengen en hoe de prijzen verder zullen evolueren, maar voor wie momenteel bouwt of verbouwt, rijst het vraagstuk welke energievorm je best kan kiezen des te meer. Elektriciteit of gas? Of zijn er toch alternatieven die het overwegen waard zijn?

“Je moet altijd eerst en vooral kijken naar je huis”, vertelt Vincent van Caeyzeele manager techniek en innovatie binnen Techlink, de beroepsfederatie voor installatiebedrijven. “Het is dan ook niet evident om te voorspellen naar welke kant de dobbelsteen zal rollen, want ik ben ervan overtuigd dat de klassieke systemen van gas en stookolie nog een tijdje zullen bestaan, gewoon omdat er nog zoveel installaties in de samenleving ervan afhankelijk zijn. Ik denk dat we in de toekomst wel zullen opschuiven naar een systeem van ‘full electric warmtepompen’, maar dat de weg nog lang is. Er moet eerst naar het patrimonium en de infrastructuur worden gekeken. Die is vaak niet geschikt om de overstap te maken omdat er pakweg vloerverwarming of isolatie ontbreekt waardoor ik vermoed dat we eerder gaan schuiven in de richting van hybride warmtepompen.

Binnen een systeem van hybride warmtepompen zal de pomp het grootste deel van de warmtevraag invullen, maar bij piekmomenten komt er ondersteuning van een gasketel. Van Caeyzeele:“Niet alleen bij piekmomenten, maar ook bij een erg koude winter kan het zijn dat de warmtepomp alleen onvoldoende is om tot de gewenste warmte te komen. Bovendien is een hybride warmtepomp ook interessant als de plaats beperkt is, zoals in appartementen.”

Voor de consument is van Caeyzeele duidelijk. “Wie bouwt of verbouwt, moet eerst het huis grondig analyseren en dan een overweging maken welke energiebron het best bij de woning past. Als de woning een EPC label A of B heeft, is er allicht voldoende isolatie en dan kan een warmtepomp zeker een oplossing zijn, maar het heeft weinig zin te investeren in een dergelijke pomp als het gebouw niet goed is. Consumenten hebben vaak de neiging zich te vergalopperen omdat pakweg vloerverwarming wel een hele klus is. De vloer moet uitgebroken worden, alles moet aangesloten worden. Het kost geld en het duurt lang. Een elektrische warmtepomp is veel sneller geïnstalleerd en precies daardoor komen mensen vaak in de verleiding om de investering te doen, maar merken ze later pas dat er onvoldoende warmte kan worden gecreëerd.”

Van Caeyzeele erkent de duurzaamheid van warmtepompen, maar waarschuwt: “Het zal de oplossing zijn waarmee we finaal zullen eindigen, maar we moeten opletten dat we onszelf niet voorbijlopen. Voor de consument heb ik één belangrijk advies: investeer enkel als het correct is.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips